Ponuda - PEC Tikveš

PONUDA

Prezentacijsko-edukacijski centar Tikveš novoobnovljeni je objekt prilagođen svim uzrastima. Uz multimedijsku interaktivnu priču pomoću najmodernije tehnologije imate priliku upoznati se s biljnim i životinjskim svijetom parka prirode Kopački rit, ali i povijesnom lentom vremena te svim povijesnim licima koje su dvorac Tikveš učinile održivim. Uz jednosatni obilazak cijeloga dvorca i njegova pripojenja na velikom prostoru prostiru se digitalizirani izlošci koji pričaju svoju priču.

OBILAZAK POSTAVA PREZENTACIJSKO-EDUKACIJSKOG CENTRA TIKVEŠ

Posjet unutrašnjosti dvorca uključuje obilazak postava koji se nalazi u pripojenju dvorca (annexu) i samom dvorcu. Pripojenje dvorca koje je građeno u zanimljivom obliku osmerokuta nudi jedinstven doživljaj prirodnih bogatstava Kopačkoga rita uz multimedijalne i interaktivne izloške. Zaviriti se može u nekoliko različitih soba koje prikazuju bogatu floru i faunu. Zatim se hodnikom koji se simbolično zove močvarni kanal prelazi do dvorca koji na tri etape skriva tajanstvenu priču svih povijesnih lica koja su svoj trag ostavila u dvorcu i području Tikveša.

Trajanje obilaska:  min  1h

FOTOKABINA

Fotokabina se nalazi na dvije lokacije unutar dvorca, a svi posjetitelji koji se žele fotografirati mogu birati između fotografije s mističnim duhom Isabelle von Habsburg ili u  krajoliku Kopačkog rita.

Fotografije je moguće izraditi na izlazu iz dvorca.

VR TEHNOLOGIJA

Virtualna realnost daje mogućnost svakom posjetitelju da uz pomoć specijalnih VR naočala zaroni u dubine Kopačkog jezera te lovi i proučava razne vrste autohtonih vrsta riba s područja parka prirode. Ovaj postav nalazi se u Starom dvorcu (Ladanjskoj vili) i posjetiteljima je dostupan vikendima.

Ovaj postav nalazi se u Starom dvorcu (Ladanjskoj vili) i posjetiteljima je dostupan vikendima.

SUVENIRNICA

Na ulazu u dvorac nalazi se i suvenirnica s umjetničkim i ručnim radovima domaćih baranjskih obrtnika.

LADANJSKA STAZA

Ladanjska staza prostire se pored livade koja se nalazi ispred samoga dvorca te nudi doživljaj šetnje uz rubni dio šume i odmor na drvenim klupama uz pogled na prostranu livadu na kojoj su nekada lovile i šetale brojne povijesne ličnosti poput princa Đorđa Karađorđevića ili Josipa Broza Tita.

DJEČJE IGRALIŠTE

U neposrednoj blizini Ladanjske vile nalazi se dječje igralište adekvatno opremljeno za sve uzraste djece.

POUČNA STAZA STARI BRIJEST

Šume i staze Kopačkog rita stalna su mjesta pojedinačne i skupne rekreacije posjetitelja iz urbanih područja i ruralnog stanovništva. Rekreacijska funkcija šume jedna je od najvažnijih funkcija za zdravlje ljudi.Poučna staza Stari brijest je šumska pješačka staza te se nalazi sjeverno od Kompleksa dvoraca Tikveš. Na njoj je postavljeno ukupno 18 interpretacijskih ploča te 3 promatračnice. Interpretacijske ploče su edukativnog karaktera koje pružaju opis biljaka i životinja koje se mogu vidjeti tijekom šetnje. Također, postavljene su i ploče koje opisuju razne zanimljivosti, npr. kako se određuje starost drveta ili šumski plodovi i njihova ljekovita svojstva.

  • Dužina staze: 2500 m
  • Trajanje obilaska: 2h
  • Vrsta staze: Šumski put, pješačka staza

EDUKATIVNI PROGRAMI

Zaštita, očuvanje i promicanje vrijednosti Parka prirode Kopački rit primarna je djelatnost Parka. Edukacija svih struktura posjetitelja kroz mnogobrojne edukativne programe, temelj je za razvijanje svijesti o važnosti zaštite prirode.

Edukativni programi prilagođeni su dobi i uzrastu a sadržajno prate školske kurikulume. Obuhvaćaju terensku nastavu uz sportske aktivnosti, ekološke radionice, predavanja i interaktivnog su karaktera. Zaštita prirode, bogatstvo bio raznolikosti, povijesna i kulturna baština teme su svakog edukativnog programa, a provode ih djelatnici JUPP Kopački rit u dogovoru sa odgajateljima, učiteljima, nastavnicima ili profesorima. U ponudi su edukativni programi zasnovani na makrokonceptu šume i makrokonceptu vode.

Skip to content