Svake godine  31. srpnja obilježava se Svjetski dan rendžera – dan posvećen svim rendžerima i njihovoj ulozi u zaštiti svjetske prirodne i kulturne baštine.

Čuvari prirode, čuvari šume, nadzornici, izviđači, čuvari divljih životinja, čuvari parka, upravitelji krajolika, službenici za zaštitu – sve su to imena koja tzv. “rendžeri” imaju diljem svijeta, a njihov se dan svake godine obilježava 31. srpnja, u spomen na sve koji su stradali obavljajući svoje poslove.

U Republici Hrvatskoj rendžeri se nazivaju čuvarima prirode i oni vrše neposredni nadzor u zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000, a zaposleni su u javnim ustanovama koje upravljaju nacionalnim parkovima, parkovima prirode ili zaštićenim područjima županija.

 Posao čuvara prirode prilično je složen jer zahtijeva različite vještine i znanja. Čuvar prirode je na terenu neovisno o godišnjem dobu, klimatskim uvjetima ili dobu dana brinući se ne samo o zaštiti naše prirodne i kulturne baštine, već i o sigurnosti i edukaciji posjetitelja i lokalnog stanovništva.

Sretan Svjetski dan rendžera svim kolegicama i kolegama Čuvarima prirode!